Rivin värjääminen päivämäärän perusteella

Kalenterina toimivissa Excel-tiedostoissa on toisinaan kätevää, jos kuluvan päivän rivit saa erotettua muusta sisällöstä selkeillä väreillä. Rivien värjääminen on yksinkertaista, eikä vaadi kuin yhden pienen kaavan.

Lataa esimerkkitiedosto tästä (RivinVärjäysPvmMukaan.xlsx)

Esimerkki 1/2

Kuva 1. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Kuvan esimerkissä on ensin maalattu se alue, johon sääntö halutaan kohdistaa (B3:sta D9:ään). Haluttu alue on kaikki kalenterin rivit ilman otsikoita. Tarkoitus ei ole kohdistaa värjäyssääntöjä koko työkirjan leveyteen, vaan vain tarvittavalle alueelle.

Rivien värjäämiseen käytetään kuvassa seuraavaa kaavaa: = $B3 = TÄMÄ.PÄIVÄ()

Kaavan selitys: Kaavassa verrataan sarakkeen B arvoja kuluvan päivän päivämäärään, joka saadaaan TÄMÄ.PÄIVÄ()-funktiolla. Kaava on tosi, kun jokin sarakkeen B arvo täsmää TÄMÄ.PÄIVÄ()-funktioon. Vertailu aloitetaan solusta B3, sillä päivämäärät ovat kuvan sarakkeessa B ja rivi 3 on kuvassa kalenterin ensimmäinen rivi. Valitse B3:n tilalle oman kalenterisi vastaavan päivämääräsarakkeen ensimmäinen solu.

Huom 1: Kaavassa on lukittu päivämäärän sisältävä sarake B, jotta koko rivin vertailu tapahtuu nimenomaan siihen. Jos saraketta ei lukitse, värjäytyy ainoastaan päivämäärän sisältävä solu. Rivinumero jätetään vapaaksi, jotta sääntö kohdistuu koko kalenteriin. Jos sääntö ei toimi, tarkista $-merkkien määrä, jotta vertailuun syöttämäsi viittaus on muotoa $B3.

Huom 2: Jos kaava on kirjoitettu oikein, mutta kalenterissa ei tapahdu mitään, varmista säännön kohdistuminen oikeaan alueeseen (katso nuoli 2 alla olevassa kuvassa 2). Sääntöä voi korjata klikkaamalla ympyröityä kohtaa ja kirjoittamalla tai maalamalla uusi alue.

Lopuksi valitaan, millaisella muotoilulla rivi värjätään. Kuvassa on valittu valkoinen teksti tummansinisellä taustalla.

Esimerkki 2/2

Päivämäärärivejä pystyy värjäämään myös muilla määrityksillä. Jos halutaan esimerkiksi värjätä kaikki kuluvan viikon rivit, voidaan tehdä hieman laajempi vertailu.

Ensin valitaan haluttu alue samaan tapaan kuin esimerkissä 1.

Kuluvan viikon rivien värjääminen on esimerkkitiedostossa toteutettu kaavalla:
= JA( VUOSI($F3) = VUOSI(TÄMÄ.PÄIVÄ()) ; VIIKKO.ISO.NRO($F3) = VIIKKO.ISO.NRO(TÄMÄ.PÄIVÄ()) )

Kaavassa tehdään kaksi vertailua – vuosi ja viikkonumero – , sillä viikkonumero toistuu vuosittain. Vertailut sidotaan toisiinsa laittamalla ne JA -funktion sisään. Vertailujärjestyksellä ei ole väliä, sillä kaava on tosi vain, jos molemmat vertailut ovat tosia.

Ensimmäiseksi vertaillaan vuotta: VUOSI($F3) = VUOSI(TÄMÄ.PÄIVÄ())

Molemmat vertailtavat arvot $F3 ja TÄMÄ.PÄIVÄ() on laitettava VUOSI-funktioiden sisään, jotta vertailtavat arvot ovat samaa lajia eli vuosilukuja. Huomioi jälleen sarakkeen lukitus $-merkillä ja rivinumeron jättäminen vapaaksi.

Seuraavaksi vertaillaan viikkoa: VIIKKO.ISO.NRO($F3) = VIIKKO.ISO.NRO(TÄMÄ.PÄIVÄ())

Ajatus on sama kuin vuoden kanssa, eli arvot laitetaan VIIKKO.ISO.NRO -funktioiden sisään, jotta vertailtavat arvot ovat viikkonumeroita. Tässä käytetään VIIKKO.ISO.NRO -funktiota, jolla saadaan suomenkielisessä Excelissä haluttu viikkonumero ilman ylimääräisiä parametrejä.

Huom 3: Kun sääntöjä on enemmän kuin yksi, niiden järjestyksellä on väliä. Esimerkkitiedostossa on laitettu päiväsääntö viikkosäännön yläpuolelle, jotta kuluva päivä värjäytyy viikkovärjäyksen päälle (nuoli 1).

 

Kuva 2. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Lataa esimerkkitiedosto tästä (RivinVärjäysPvmMukaan.xlsx)

 


Caduseus Consulting avustaa ja kouluttaa monenlaisissa IT-tarpeissa!

Mikäli Excel-työ takkuilee ja haluatte ammattilaisapua jonkin projektin kanssa, voitte tilata asiantuntijapalvelua hintaan 45 €/h (+ alv). Kaikista toimeksiannoista voidaan antaa myös kiinteähintainen kokonaistarjous.

Katso myös hintalaskuri edullisille tilauskoulutuksille ja tilaa organisaatiollenne suosittu Excel helpoksi työelämässä-koulutus.