Laskennan testiaineistot Excelissä: teksti

 

Viime viikolla esiteltiin, miten Excelissä saa luotua lukuarvoja sisältävää testiaineistoa. Tällä kertaa käydään läpi, miten aikaansaadaan satunnaisia tekstiarvoja laskennan testaamiseen.

Oheisessa esimerkissä halutaan luoda Tuote-sarakkeeseen satunnaisia tuotteita Katalogista. Tarkoitus on käyttää niitä muun laskennan testaamiseen.

 

Esimerkkikaava satunnaisten tekstisyötteiden luomiseksi.

Kaavassa on tarkoitus poimia satunnainen solu Katalogi:n ensimmäisestä sarakkeesta. Kaava on luotu sellaiseksi, että Katalogi voi olla suuruudeltaan mitä tahansa:

=INDEKSI( Katalogi ;
          SATUNNAISLUKU.VÄLILTÄ(
1 ; LASKE.A( Katalogi[Tuote] ) ) ;
          _katalogiTuote )

Laskennassa hyödynnetään kolmea funktiota:

  • INDEKSI() antaa Katalogi:sta soluarvon satunnaisen rivinumeron ja sarakenumeron 1 (_katalogiTuote) risteyksestä.
  • SATUNNAISLUKU.VÄLILTÄ() antaa satunnaisen rivinumeron luvun 1 ja LASKE.A():n antaman luvun väliltä.
  • LASKE.A() antaa aineistona olevan Katalogi:n rivien määrän.

Lataa koneellesi esimerkkitiedosto (.xlsx 22kt), niin voit testata aineistoa itse.

Aineisto voi olla mitä tahansa. Tässä esimerkissä arvottiin Katalogista tuotteita, mutta yhtä lailla menetelmää voisi käyttää vaikka nimien, puhelinnumeroiden tai esiasetettujen lukuarvojen arpomiseen. Satunnaisuutta on myös mahdollista kehittää esimerkiksi sellaiseksi, että se arpoo eniten kategorian A tuotteita ja vähiten kategorian C tuotteita.

 


Caduseus Consulting avustaa ja kouluttaa monenlaisissa IT-tarpeissa!

Mikäli Excel-työ takkuilee ja haluatte ammattilaisapua jonkin projektin kanssa, voitte tilata asiantuntijapalvelua hintaan 45 €/h (+ alv). Kaikista toimeksiannoista voidaan antaa myös kiinteähintainen kokonaistarjous.

Katso myös hintalaskuri edullisille tilauskoulutuksille ja tilaa organisaatiollenne suosittu Excel helpoksi työelämässä-koulutus.